Hoe wordt een animatie gemaakt?
1. Kennismaking
Om te beginnen maken we graag kennis met je! We vinden het belangrijk om de tijd voor je te nemen, om je te leren kennen en je bedrijf te leren kennen. We komen graag even kijken in je bedrijf zodat we een goed beeld hebben van je producten. We ontmoeten elkaar het liefst in real life, maar digitaal kan natuurlijk ook. We maken kennis met jou, je bedrijf of product en het project. We bespreken de wensen, mogelijkheden en de aanpak van de animatie. We gaan na de kennismaking een vrijblijvende animatie offerte voor je maken en daarna snel aan de slag!
2. Animatie script schrijven
We vinden het fijn als je een basistekst voor het script aanlevert. De expertise van je bedrijf of kennis over je product ligt natuurlijk bij jou! De lengte van het script is voor een minuut animatie ongeveer een half A4tje tekst. Als wij de tekst van je hebben gekregen kijken we naar de tekst; we kijken naar de lengte van de tekst, of het een verhalende tekst is en of we er een goed beeld bij hebben. We letten er ook op dat de tekst niet te ingewikkeld is, vaak hebben bedrijven zelf alle kennis en denken ze dat informatie voor de kijker van de animatie duidelijk is, dat ze de vaktermen kennen etc. We proberen de tekst zoveel mogelijk begrijpelijk te maken voor de doelgroep. Zo komen we samen met jou tot een goed script voor de animatie.
3. Stijlbepaling animatie
Als het script definitief is weten we in grote lijnen wat we moeten tekenen voor de animatie. Wat we dan nog wel moeten bepalen is de illustratiestijl. We houden daarin natuurlijk rekening met je wensen, maar ook met bijvoorbeeld de huisstijl van je bedrijf en andere uitingen die er wellicht al zijn. We maken een voorbeeld van de stijl zodat je kunt zien hoe de animatie gaat worden, dit doen we door je bijvoorbeeld een character ontwerp (een poppetje) te sturen. Je kunt zo zien of je gevoel hebt bij de stijl die we hebben gekozen voor je animatie en of je denkt dat dit past bij wat je wil vertellen en uitstralen.
4. Storyboard voor de animatie
Nu gaan we aan de slag met het storyboard. Het storyboard lijkt een beetje op een stripboek; in vierkante vakjes plaatsen we een zin of zinnen tekst met daarbij de tekeningen. Hierdoor kun je per scene goed zien welke beelden er in de animatie komen. Je kunt zo goed zien hoe de animatie gaat worden en of je tevreden bent met de stijl en de uitbeelding. Na goedkeuring van het storyboard gaan we beginnen met de animatie, en gebruiken het storyboard hierbij als leidraad.
5. Voice-over
Als het storyboard definitief is weten we zeker dat de tekst dat ook is. We laten de tekst, indien gewenst, inspreken door een professionele stemacteur; de voice-over. We hebben een groot bestand met stemacteurs en sturen je een paar voorbeelden zodat je kunt kiezen welke stem jij prettig vindt bij je animatie. Het voordeel van een professionele stemacteur is dat zij gebruik maken van een studio waar ze de tekst opnemen waardoor de ingesproken tekst helder klinkt. Je kunt de tekst beluisteren als deze is ingesproken zodat je er helemaal tevreden mee bent. Het fijne van een voice-over gebruiken is dat de stem nog een extra laag informatie kan toevoegen aan de animatie. De tekst wordt uitgesproken en ondersteunt daarmee het beeld. We hoeven dus niet elk detail aan informatie in beeld te brengen omdat dit ook wordt verteld door de stem bij de animatie.
6. De animatie
Als we alle stappen hebben afgerond kunnen we beginnen aan het animeren! Hierin gaan we de illustraties bewegend maken; de achtergrond gaat bewegen, de poppetjes gaan lopen en je verhaal komt tot leven! We maken de animatie op de timing van de voice-over zodat de scenes kloppen met wat er verteld wordt. Uiteindelijk maken we alles af met sounddesign; de kleine geluidseffecten die de animatie de finishing touch geven.
7. Oplevering van de animatie
Voor de oplevering van de animatie zorgen we ervoor dat jij de animatie krijgt in het gewenste videoformaat. We kunnen de animatie ook voor je uploaden op je YouTube kanaal of Vimeo account. We kunnen ook met je meedenken over de promotie van je video in je marketingmix. Uiteindelijk kunnen we ook kijken of we de gemaakte beelden en illustraties kunnen doorgebruiken als mascotte of bijvoorbeeld kunnen verwerken in een handout (flyer) met infographic.