Wat is een Animatie
Animatie is een methode om opeenvolgende tekeningen, illustraties of bijvoorbeeld foto’s een illusie van beweging in een reeks te creëren. Wanneer onze ogen de stilstaande beelden snel achter elkaar zien, mengen de hersenen ze tot één bewegend beeld. In traditionele animatie worden afbeeldingen getekend of geschilderd op transparante vellen om te fotograferen. Vroege tekenfilms van bijvoorbeeld Disney zijn hier voorbeelden van, maar tegenwoordig worden de meeste animatiefilms gemaakt met de computer.
Om voor het oog een vloeiende bewegingen van de getekende, geschilderde of computer gegenereerde afbeeldingen te creëren worden er minimaal 12 tekeningen per seconde gegenereerd. 12 frames per seconde zorgen voor beweging, maar kunnen er schokkerig uitzien. In de film wordt vaak een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde gebruikt voor vloeiende bewegingen. Met 24 beelden per seconden is er voor het oog een vloeiende animatie.
De voordelen van animatie
- Je kunt in korte tijd veel informatie overbengen
- Hoge atentie waarde: een animatie trekt de aandacht
- Animatie films zijn in te zetten voor elk onderwerp
- Beeldtaal is universeel
- Visuele Informatie wordt sneller verwerkt en blijft beter hangen
- Animaties krijgen voorrang in advertenties t.o.v. statisch beeld
- Animaties worden veel gedeeld op social media
- Een animatie laat de expertise van je bedrijf of organisatie zien
- Je brengt je merk of bedrijf goed naar voren met een animatie
- Door de combinatie van stem (voice-over) en beeld is er nog meer informatie over te brengen
- Door het gebruik van korte stukjes of stills is de animatie een mooie extra aanvulling op je marketing mix.
Veelgestelde vragen over animaties
Wat kost een animatie laten maken?
De kosten voor het laten maken van een animatie zijn heel erg afhankelijk van diverse factoren. De kosten hangen onder andere af van de complexiteit de illustraties en de beweging, de lengte van de animatie en andere factoren. Samen overleggen we welke opzet en animatie stijl het beste bij je project past en wat het budget voor de animatie is. Daarna maken we een vrijblijvende offerte met een vaste projectprijs zodat je niet voor verrassingen achteraf komt te staan.
Sowieso werken we met 2 soorten offertes; 1 voor basic animatie en 1 voor advanced animatie. De verschillen hierin kun je zien in de openings animatie van de homepagina.
Welke informatie hebben jullie nodig voor een offerte?
We hebben voor het maken van een goede offerte zoveel mogelijk informatie nodig. Je kunt ons laten weten wat je al weet over de animatie die je voor ogen hebt, of we kunnen even kort telefonisch overleggen. Wat we nodig hebben is in elk geval de lengte (ofwel de tekst die je voor ogen hebt), stijlvoorbeelden en de achtergrond informatie. We maken binnen een dag een offerte voor je en werken met een vaste projectprijs. Zo weet je altijd waar je aan toe bent.
Wat is de gemiddelde doorlooptijd voor een animatie?
De doorlooptijd voor het maken van een animatie hangt af van de complexiteit van de animatie en de tijdsduur. We rekenen normaal gesproken ongeveer een doorlooptijd van 2 tot 4 weken maar in overleg kunnen we doorlooptijd aanpassen. Sommige animaties hebben haast omdat er een belangrijk moment komt waar de animatie voor nodig is, of er een belangrijk project belicht moet worden. We kunnen in overleg extra mankracht inzetten om de animatie sneller af te hebben.
Kan ik zelf tekst aanleveren voor mijn animatie?
Het is voor ons heel handig als de klant al tekst aanlevert. De klant weet natuurlijk het best welke teksten er gecommuniceerd moeten worden in de animatie. We kijken altijd mee met de tekst om te kijken of deze vorm goed past in de animatie en bij de doelgroep. Het is van belang dat de tekst goed uit te beelden is, en lekker loopt als de voice-over de tekst inspreekt. In overleg maken we zo een definitieve tekst voor de animatie.
Wat moet ik verder aanleveren om een animatie te laten maken?
Het is voor ons handig als je de tekst aanlevert die nodig is voor de animatie. Wij redigeren de teksten zodat deze lekker loopt, goed uit te beelden is en past bij de animatie. Dit doen we samen met jou zodat we een pakkende, duidelijke animatie krijgen. Voor alle animaties hebben we een logo in EPS of PDF formaat nodig en je huisstijl handboek (als je die hebt).
Wat is het verschil tussen een infographic en een animatie?
Een infographic is, zoals je op de site hebt kunnen lezen, een visuele weergave van data. We maken met behulp van illustraties (tekeningen) een mooie infographic die jouw verhaal duidelijk maakt. Dit kunnen iconen, diagrammen, poppetjes of complete tekeningen zijn. Een animatie is bewegend beeld. We kunnen jouw infographic ook animeren, zodat je er een filmpje van krijgt. Zo kun je nog meer uitleggen en door middel van bijvoorbeeld een voice-over het verhaal nog extra toelichten. In een notendop is een infographic statisch en een animatie bewegend beeld.
Welke soorten animatie zijn er?
Er zijn verschillende soorten en stijlen animatie. Bekijk onze uitleg over de verschillende soorten animatie hier.